Antimicrobiële bescherming

Bij de ontwikkeling van de nieuwste GSM 5-groentesnijmachine hebben de productontwikkelaars van Brunner-Anliker een sensationele innovatie bedacht: snijschijven met een antibacteriële werking.

 

De eerste modellen van onze legendarische groentesnijmachines dateren van 1965. Bij ons laatste model zijn diverse onderdelen uit hygiënisch oogpunt gemaakt van gegoten precisie-RVS. Dankzij dit materiaal kunnen onze machines voor het eerst perfect in de vaatwasser worden gereinigd. Dit is echter niet mogelijk met conventionele gegoten machineonderdelen van aluminium. Deze roesten in de vaatwasser, worden poreus en slaan zwart uit.

Hoogwaardig antibacterieel materiaal
De GSM 5 is de eerste snijmachine ter wereld met snijschijven van glasvezelcomposiet. Dit hoogwaardige materiaal wordt ook in de lucht- en ruimtevaartindustrie gebruikt. Reden hiervoor is dat de mechanische eigenschappen aanzienlijk beter zijn dan die van aluminium. Meer dan de helft van het nieuwe materiaal bestaat uit puur glas. Het onderzoeksteam van Brunner-Anliker is erin geslaagd het substraatmateriaal (ook wel de ‘matrix’ genoemd) te voorzien van een antibacteriële beschermlaag. Laboratoriumtesten hebben aangetoond dat deze snijschijven binnen 24 uur bacteriën als E. coli, Salmonella choleraesuis en Meticilline Resistente Staphylococcus Aureus (MRSA) inactief maken. Op de beschermlaag is inmiddels een wereldwijde octrooi aangevraagd.

In deze beschermlaag zit zilver verwerkt, een stof waarvan al enige tijd bekend is dat deze een antibacteriële werking heeft. Zilver wordt daarom onder andere gebruikt voor het desinfecteren van drinkwater en als desinfectant in zalfjes. Koningen en edellieden aten ruim 3000 jaar geleden al van zilveren servies. En niet alleen omdat dit zilver een teken was van macht en rijkdom. Met zijn antibacteriële werking beschermde het kostbare metaal deze hoogwaardigheden ook tegen infectieziekten. Ook onze overgrootmoeders wisten het gebruik van zilver binnen het huishouden te waarderen. Zo deden ze een zilveren munt in melkbussen om de melk langer goed te houden. Met de ontwikkeling van antibiotica verdween dit oude huis-, tuin- en keukenmiddeltje naar de achtergrond. Zo’n 50 jaar lang werden antibiotica gezien als vrijwel de enige manier om ziekteverwekkers en bacteriën te lijf te gaan. Helaas zijn sommige micro-organismen resistent voor antibiotica geworden die daarmee hun werkzaamheid hebben verloren. Binnen de geneeskunde werd zilver lange tijd gebruikt in de afwerklaag van chirurgische instrumenten. Op pincetten, katheters of implantaten met een coating van microscopisch kleine zilverdeeltjes hebben bacteriën en schimmels vrijwel geen kans op overleven. Deze zilverdeeltjes worden gemaakt via vlamsynthese. Tijdens dit proces wordt het zilver opgelost in een brandbaar oplosmiddel en via een gecontroleerd proces verbrand. De deeltjes krijgen hun gewenste grootte door de eigenschappen van de vlam, zoals temperatuur en snelheid. Bij onze snijschijven zitten deze deeltjes in hun matrix verwerkt, wat ze hun antibacteriële werking geeft.